שני קונילמל

צוויי קוני-לעמל
סאטירה אקטואלית, תוססת וסוחפת לציון 125 שנות התיאטרון היהודי באירופה
במקור נקרא המחזה "הקנאי", "דער פאנאטיקער" והוא מספר על חסיד עשיר המגלה לאסונו שבתו הצעירה מאוהבת בסטודנט לרפואה, חופשי בדעותיו. האב המודאג מחליט להשיאה לקונילמל הפיסח, שתום העין והמגמגם רק בגלל שהוא בעל ייחוס – בנו של הגבאי בחצר הרבי והעיקר, יהודי ירא שמיים. כדי לזכות באהובתו מחליט הסטודנט הצעיר להתחפש לקונילמל . כך יוצר גולדפאדן "קומדיה של טעויות" הבנויה על חילופי זהות. ואמנם המחזה דן בבעיה של הזהות של היהודי בעידן המודרני. מומיו הגופניים של קונילמל אינם אלא ביטוי למומיו הרוחניים של האב החסיד הקנאי. מעבר לדמות השוטה התמים והחביב קונילמל מתגלה כשחצן המתיימר להטיף לכולם כיצד עליהם לחיות. הוא אינו רואה את מומיו אך מוצא תמיד פסול באחרים. האב וקונילמל השטופים באמונות תפלות מאמינים שהעולם הזה הינו רק מסדרון מלא הבלים המוביל אל העולם הבא שהוא העולם האמיתי. מול שתי דמויות אלה המייצגות את העולם הישן ניצבות דמויותיהם של מקס הסטודנט לרפואה, רבקה אשתו של החסיד, בתו קרולינה וכן אביו של קונילמל המייצגים את העולם החדש. המחזה מתאר את מלחמת התרבות שהחלה במאה ה- 19 בתקופת "ההשכלה" ולא תמה עד ימינו אלה, בישראל של המאה ה- 21. מחזהו של גולדפאדן מצטרף לשרשרת מחזות בתולדות התיאטרון העוסקים בחילופי זהויות. הדמות הכפולה של הגבור הראשי המשעשעת אותנו מזה דורות נוגעת בבעיית ה"אני" וה"אני האחר" שבתוכנו. לאחר שנלקחים ממנו זהותו ושמו על ידי הסטודנט המתחפש בדמותו, קוני למל מיישב את הבעיה כך : "מסתבר שהוא אמנם קונילמל. ואני? אני איני אלא …אני". כלומר שני "קוני למלים" יש בעולם. הראשון נושא את שמו והוא יכול לראותו במו עיניו, והשני מסתתר בתוכו ואינו אלא הוא עצמו.
מאת: אברהם גולדפאדן, עיבוד ובימוי: מוטי אברבוך, עיבוד ושירים: יענקלה אלפרין, עיבודים וניהול מוזיקלי: אבי בנימין, עיצוב תפאורה ותלבושות: יוסי בן-ארי, תנועה וליצנות: שלומי גולן, עיצוב תאורה: מישה צ'רניאבסקי, תרגום סימולטני לעברית: לורה סהר.
משתתפים: אנאבלה, הלנה ירלובה, קרול מרקוביץ, גרא סנדלר, אירמה סטפנוב, אורי קובלסקי, אמיתי קדר, אנדריי קשקר.בתפקידי חסיד, נער, נערה, סטודנט, סטודנטית: קובי בר, עופר גולן, אביטל לבני, צחי מילמן, מיכאל קייט, ליאורה קפלן, גיא שגיא.
נגנים: קלידים – לנה גרא-קופילביץ', כלי נשיפה – פטר ורטהיימר, כינור – אייל שילוח, קונטרה-בס – בוריס מלקובסקי.